Endodòncia: matar el nervi

Tratamiento de conductos

Endodòncia: matar el nervi

Quan a un li «toquen la fibra sensible» … L’endodòncia, tractament de conductes o el que vulgarment es coneix com «matar el nervi» és un tractament conservador que ha evolucionat molt en l’odontologia.

Els comentaris antigament habituals del tipus: «em vaig fer una endodòncia fa poc i ja he perdut el queixal» queden molt lluny en l’odontologia actual. Avui dia és un tractament fiable, previsible i amb un percentatge d’èxit elevat que ens permet salvar i conservar la nostra dent.

Per què han de matar-me el nervi de la dent?

L’endodòncia la realitzem quan hi ha una càries molt profunda, en traumatismes o lesions endoperiodontals en què es veu afectada la polpa o nervi de la dent.

En aquests casos se sol patir dolor, sensibilitat als canvis de temperatura (fred i calor) o a la masticació. Tot i que no és una condició indispensable ni té perquè ser una molèstia contínua. En algunes ocasions poden aparèixer canvis de color a la dent afectada o fístules i flemons.

Em farà mal?

Realitzar l’endodòncia d’una dent o queixal no és dolorós ja que totes les fases del tractament es realitzen sota anestèsia local.

Un cop passat l’efecte pot aparèixer alguna molèstia, sobretot en mastegar, a causa d’una petita inflamació dels teixits que envolten la dent. En cas de necessitat, el / la endodoncista li receptaria la medicació adequada per al seu cas.

Antigament, l’endodòncia es realitzava de forma manual. En canvi, actualment disposem de sistemes més avançats com l’endodòncia rotatòria, localitzadors d’àpexs i diferents tècniques que ens permeten realitzar un tractament millor.

Un cop finalitzat el tractament de conductes, que sol realitzar-se en una sessió, encara que de vegades sigui necessari realitzar-lo en dues a causa de les característiques de cada dent o pacient, cal realitzar una bona reconstrucció de la dent tractada. Per si mateixa, la dent on hem aplicat l’endodòncia no ha de ser més fràgil que la resta de les dents, sempre que estigui ben restaurada.

En funció del grau de destrucció de teixit (depèn de com de gran i profunda fos la càries) serà necessari un tipus de reconstrucció o una altra. Des d’una reconstrucció directa de composite, una incrustació, una corona o les facetes en dents anteriors amb compromís estètic.

Però en realitat … què em passarà quan em facin una endodòncia?

En primer lloc, anestesiem localment la dent o el queixal a tractar. Quan ja està ben adormit, vam començar a netejar la càries causant del dolor mitjançant la turbina.

Un cop la dent està net de càries localitzem els conductes del nervi. Per exemple, una dent té un rel i un sol nervi, mentre un queixal té com a mínim 3 nervis.

Un cop localitzats els nervis, realitzem la neteja i desinfecció d’aquests mitjançant les llimes manuals. Amb l’ajuda del localitzador de àpexs i la radiografia establim la longitud del nervi per poder seguir desinfectant amb les llimes rotatòries. És molt important irrigar amb els desinfectants adequats a cada un dels nervis per anar eliminant els bacteris.

Un cop passats tots els instruments rotatoris, segellem els conductes del nervi amb un material definitiu, si aquesta mola o dent ho permet. Després del segellat realitzem la reconstrucció adequada per a cada cas. I gràcies a aquest tractament podem conservar la dent o queixal durant molt de temps.Este sitio web utiliza cookies para mejorar la experiencia del usuario. Al continuar navegando aceptas su uso. Más información

ACEPTAR
Aviso de cookies