Tinc càncer oral: Què he de fer?

Quimioterapia y radioterapia en Cancer de boca

Tinc càncer oral: Què he de fer?

Les persones vivim cada cop més. Els casos de càncer han augmentat, però també ho ha fet l’esperança de vida dels pacients que pateixen aquesta malaltia. Amb freqüència, assisteixen a la consulta de l’odontòleg amb preguntes o dubtes relacionats amb les teràpies contra el càncer.

Normalment, el tractament contra el càncer es basa en quimioteràpia, radioteràpia i/o cirurgia, en funció de cada tipus de tumor i del seu grau de desenvolupament. Per tots són coneguts alguns dels seus efectes secundaris, i la boca és una de les zones sensibles que pateix aquestes conseqüències no desitjades. Aquestes teràpies fan que les cèl·lules de la cavitat oral no es renovin al ritme habitual, i per tant la mucosa oral es torna més fina i sensible, tot afavorint l’aparició de llagues i ulceracions.

Quins són els efectes secundaris de les teràpies contra el càncer oral?

Quimioteràpia

La quimioteràpia és el tractament del càncer oral per administració de fàrmacs que destrueixen o inhibeixen el creixement de les cèl·lules canceroses. Els tipus d’efectes secundaris més freqüents són:

  1. Augment del risc d’infeccions
  2. Alteració o pèrdua del gust
  3. Sequedat bucal
  4. Mucositis oral ulcerativa: un eritema de la mucosa bucal, la llengua i els llavis que pot desenvolupar ulceracions

Radioteràpia

D’altra banda, la radioteràpia utilitza radiacions d’alta energia, en dosis molt superiors a les utilitzades per fer les radiografies de diagnòstic. També té efectes no desitjats:

  1. La mucositis
  2. Disminució de la secreció de saliva i sensació de boca seca: xerostomia o síndrome de la boca seca
  3. La periodontitis i les càries múltiples poden ser més freqüents, degut a la disminució de secreció salival

Què hem de fer si ens hem de sotmetre a quimoteràpia o radioteràpia?

a) Abans del tractament oncològic

En primer lloc, abans de rebre el tractament de quimio o radioteràpia és molt important fer una revisió odontològica. Així es poden tractar les dents que necessitin algun tractament important, fer extraccions si son necessàries i una higiene bucodental. D’aquesta manera, es minimitza el risc de patir alguna complicació o infecció bucal o sistèmica. A més, també és recomanable eliminar les pròtesis amovibles en mal estat o mal ajustades i els bràquets d’ortodòncia.

És de vital importància aquesta visita al/la odontòloga perquè els tractaments dentals s’han de posposar fins el final del tractament oncològic.

b) Durant el tractament

Durant el tractament oncològic, un dels efectes secundaris més freqüents és la sequedat de boca i la falta de saliva.

Alguns consells útils per combatre aquests símptomes són: beure molta aigua, evitar sucres processats, fer glopejos amb flúor a casa i fluoritzacions tòpiques a la consulta (veure infografia).

Cancer oral Cirugía maxilofacial Maxilonet Barcelona

 

c) Després del tractament

Finalment, un cop acabada la radio o quimioteràpia és molt important seguir mantenint la salut de les genives i dents per evitar i tractar els efectes secundaris a llarg termini.

S’ha d’intentar evitar l’ús de pròtesi completes i pròtesi parcials amovibles fins després d’un any d’acabar el tractament. I si s’ha estat sotmès a radioteràpia, s’han d’esperar dos anys abans de col·locar implants dentals. A més, és recomanable esperar 6 mesos després de la finalització del tractament oncològic per poder realitzar intervencions odontològiques invasives.

Per acabar, remarcar que durant tot el tractament i seguiment del pacient és molt important tenir una bona comunicació entre dentista i oncòleg.


Cirujano maxilofacial Barcelona, Maxilonet)

Dra. Neus Lanau Solé Maxilonet, Barcelona

La Dra Neus Lanau Solé és llicenciada en Odontologia per la Universitat Internacional de Catalunya.

Té un Postgrau d’Implants i Periodòncia per la Clínica Aparicio – Universitat de Göteborg, Suècia.

Actualment, està en procés de realització de la seva tesi doctoral simultàniament a la pràctica privada d’Odontologia general, Endodòncia , Pròtesis i Periodòncia a Barcelona i Vallès.

 

 Este sitio web utiliza cookies para mejorar la experiencia del usuario. Al continuar navegando aceptas su uso. Más información

ACEPTAR
Aviso de cookies